Waarom is geld toch zo'n ding?

Waarom is geld toch zo’n ding?

Vanmorgen had ik een netwerk bijeenkomst in Deventer met een aantal prachtige ondernemers. Doordat we met een klein groepje waren kregen we een heel mooi gesprek en kwam het gesprek op mijn favoriete onderwerp. Geld. Dat zette mij aan het denken. Ik zie en hoor zo vaak dat geld voor veel ondernemers toch best een ding is. Hoe kan dit toch? Ik ken veel ondernemers die hierdoor het plezier in het ondernemen een beetje verliezen. En dit is totaal niet nodig. Want ik vind echt dat ondernemen het mooiste beroep is wat er is. Maar dat wisten jullie waarschijnlijk al omdat ik hier al eens eerder een blog over heb geschreven.

Maar waarom zorgt geld er dan toch voor dat wij het plezier in het ondernemen kunnen verliezen. Hoe kan dit? Ik merk dat veel ondernemers het zichzelf bijna niet gunnen om werk te doen dat leuk is. Hierdoor voelt het bijna niet als werken. En helaas zijn velen van ons opgevoed met het idee dat je hard voor je geld moet werken. Zou dit de reden zijn? Zou het veroorzaakt worden doordat, als wij werk doen wat we erg leuk vinden, het ons makkelijk afgaat? Voelt het hierdoor te makkelijk? Zou het het feit zijn dat wij graag anderen helpen? En dat het niet goed voelt als je mensen helpt je hier geld voor vraagt? Zou dit de reden zijn?

Ik weet inmiddels dat iedereen zijn eigen redenen heeft. Voor mij persoonlijk geldt dat ik altijd het gevoel had dat ik hard voor mijn geld moest werken. En laat ik dit nu enorm goed kunnen. Dit was wat ik ook altijd in al mijn banen deed. Heel hard werken. En dit werd gewaardeerd. En daarom vond ik het ook moeilijk dat wanneer ik, voor mijn gevoel niet hard werkte, hiervoor geld ontving. Toen ik mij de afgelopen jaren steeds meer in mindset ging verdiepen realiseerde ik mij dat dit echt mijn eigen idee was. Want ik werkte natuurlijk nog steeds wel hard. Alleen omdat ik het zo leuk vindt, voelt het niet meer zo. Het duurde echt een poosje voor ik dit begon in te zien. Ik associeerde hard werken met niet leuk en zwaar. Het had tijd nodig voordat ik begon in te zien dat hard werken ook leuk kon zijn. Toen ik dit begon in te zien begon ik te accepteren dat ik ook voor leuk werk geld mocht ontvangen. Nu ik het zo opschrijf klinkt het zo simpel. Maar het heeft echt een tijd geduurd voor ik dit ging inzien. Ik hoop dat jij door mijn artikel ook stilstaat bij waarom geld voor jou zo’n ding is? Alleen hier bewust bij stilstaan veranderd vaak al een hoop.

Add A Comment